Tuesday, September 11, 2018

PULAU PERHENTIAN KECIL (18/8/2018 - 20/8/2018)

hollaaaa...wah ckp mcm omputih plak...almaklum la bru abis tulis iti ke europe...tp tak tau lagi jadi ke tak..harap2 jadi la..lama dah ngidam nak pegi....

ok bukan nak citer pasal tu..tapi nak kongsi pasal percutian ke pulau perhentian kecil, terengganu...

aku pergi dgn adik beradik belah aku seramai 5 family termasuk aku...mak aku tak nak pegi..takut penat katanya..puas aku ajak..

kitaorg pergi dari 18/8 - 20/8...3hari 2mlm...naik bot dari jeti besut...kitaorg dapat dlm rm700 utk 1 bot tu 12 dewasa 4 kanak2...berbaloi...apa guna ada hubby org ganu kan..kita gunakan la network2 yg dia ada...lepas tu dpt parking kereta sehari rm10...kne bayar jugak taman laut dia sorang rm5...ok la kan untukk dorg jaga pulau tu..

tengok beg kitaorg...penuh dengan mknan je...tak abis pun semua..kena bawak balik..sebab apa tau...aku ingattkan dekat pulau perhentian kecil ni makanan dia mahal mcm dekat pulau redang...sebenarnya...tak mahal pun..lebih kurang harga makan dekat atas tanah je..nasi goreng rm7...ok la tu kan..lain kali tak perlu bwk makanan byk2...nah gmbr tengah tunggu bot sampai...



itinerary kitaorg mcm di bawah:

18/8
9.30 am: naik bot...macam kat bawah ni..pandai abg aku welfi...hehehhe...


10.15 am : sampai..terus kitaorg lepak dekat bawah pokok...belakang pokok tu ada kawasan camping..ada orang jaga...lepas tu datang sorang budak cakap kalau nak duduk situ kena amik sekali dgn khemah dekat situ...aiks...hubby cakap sekarang ni payah dah nak duduk dekat mana2...takde dah kawasan kosong...semua ada je org cop...

tp ok la..khemah tu rm30 je sehari...abg aku g bayar dan tido dlm tu..lagipun dia tak cukup tido sebab drive semalaman...memang rata2 tempat kat situ memang dorangg letak payung..kena sewa la..sehari rm10 je...ok jugak kot bagi aku...

nah...pulau perhentian kecil...



yang ni kak ju belanja milo ais kepal...giler manis...tak abis aku makan..kne kongsi2...rm5 je ni...


3.00pm : check in dekat tivolli inn...aku book thru agoda je...setia dari dulu sampai sekarang...huhuhu...amik 2 bilik..1 bilik utk 6 orang 1 lagi 4 orang...total untuk 2 hari dalam rm1k++ je...dah bahagi2 dengan family..jadi murah la...tapi bilik ni takde ekon..kipas je...siang memang panas la...tp kitaorangg tak kisah la sebab boleh berkemban je dalam bilik...hahahah...sebab kitaorang asingkan bilik perempuan dan lelaki...

lupa plak nak snap gmbr bilik...sempat snap yg macam kat bawah ni je...


tivolli inn ni kat atas bukit..korang boleh pegi ke pantai belakang atau depan...jarak lebih kurang je...sebab pulau ni memang kecik je..nasihat aku sebelum datang ke pulau ni kena gi jogging dulu ke apa ke..sebab badan kena fit...kalau tak sure body ko fatigue bila balik nanti...

5.00 pm sampai malam lepak tepi pantai je la...lepas tu dinner dekat restoran kak jah ke kak yah..lupa plak..resto dia la paling murah...jangan lupa makan roti canai dengan buah 1 pinggan dekat kedai tu..memang terbaik...lepas tu malam2 ada pertunjukan api...tapi malam tu ujan renyai2...so aku pun tengok kejap je la...lepas tu terus balik bilik

jangan lupa jugak bawak torch light...sebab nak gi tivolli inn tu gelap..kena pakai lampu sendiri...kalau hp ada lampu pun dah ok...

19/8
7.00am : hiking sampai ke windmill..giler best...berpeluh2...ada laluan yang berbatu dan berpasir..dinasihatkan pakai kasut...aku 2 kali jatuh..sekali waktu nak pegi..dan sekali waktu balik..tapi dah sampai atas memang cantik view dia...breathtaking betul...


jalan berbatu-batu

ni dari pantai boleh nmpk windmill 

jalan berpasir


di puncak...dekat atas tu selain ada windmill...ada tangga nak turun ke bawah..tp kena hati2..banyak yang dah berlubang...tak terjaga...lepas tu banyak jugak nampak sampah2..botol2...sedih betul...



11am : naik bot g snorkling dan bagi ikan makan..serius cantik giler...ikan2 dia jinak...batu karang dia pun cantik...amik pakej rm100/pax..budak2 free je...tak termasuk mkn...amik package ni pun kat resto selalu kitaorang makan tu...




dah ready nak snorkling


dengan kak long


 feeding frenzy...ada baby shark jugak..

4.00pm sampai malam...lepak tepi pantai dan dinner jugak dekat restoran yang sama...memang resto tu kira tempat makan tetap untuk kitaorang la...

20/2
7.00am-10.00am: mandi laut dan breakfast
11.00am: check out


jom la balik..kulit dah gelap...

lepas tu kitaorang g belakang airport KT dekat warung adikberadik..makan ICT...memang terbaik..murah2 lak tu...

boleh plak terjumpa geng pegi bandung hari tu..tanjat mama...huhuhu...puas makan seafood...lepas tu terus balik ke rumah mertua kat dungun sambut raya haji...chaooooo...






 

No comments:

Post a Comment