Thursday, December 13, 2018

JEJU, KOREA SELATAN (6-10/12/18) ITINERARY

Hi...dekat sini aku nak post tentang itinerary sepanjang berada di Jeju...aku buat siap2 2 bulan sebelum pegi lepas beli tiket flight...itinerary aku macam dekat bawah ni..kena ingat untuk GPS diaorang pakai no phone..so kena take note no phone tempat2 yang kita nak pegi...kalau letak nama tempat, GPS dorang dalam tulisan hangul...so tak boleh faham..melainkan korang memang boleh membaca tulisan korean ni...

ITINERARY JEJU (6-10/12/2018)
        
TARIKH
TEMPAT
6/12/18
- sampai airport jeju 4.05pm
- ambil kereta di AJ Rent A Car
- keluar ikut gate 5 dan cross jln kemudian belok kanan..jumpa sign Rent A Car..naik shuttle bas ke company AJ Rent A Car
- information counter berhampiran pintu 2
- Ive Resort Jeju +82-64-739-8899

7/12/18
- Osulloc Tea Museum +82-64-794-5312 
- Yongmeori Coast +82 64-794-2940 Sanbangsan Mountain sebelah Yongmeori Cost
- Teddy Bear Museum, Ripleys Believe It Or Not, Yellow Cafe, KPOP +82 64-738-7600
- Jusangjeolli Cliff +82 64-738-1521 KRW6000 (dekat dengan ICC Jeju)
- Ive Resort Jeju +82-64-739-8899
8/12/18
- Hallasan National Park +82 64-713-9950
- Jeongbang Waterfall +82 64-733-1530 KRW8000
- Seongeup Folk Village +82 64-710-6797
- Seopjikoji +82 64-782-0080 KRW1000
- Seongsan Illchulbong +82 64-782-2204 KRW9000
- Lunch at Uribong Sikdang +82 64-782-0032 KRW33000
- Ladang Canola KRW4000
- Ive Resort Jeju +82-64-739-8899
9/12/18

- 1100 Highland Rest Area +82 64-710-4071

- Maze Park Jeju +82 64-782-9266 KRW13200
- Manjanggul Cave +82 64-710-7903 KRW6000

- Tangerine Picking Farm +82 10-3698-0103 or 064-723-3210 KRW4000/kg

- Sangamburi Crater +82 64-783-9900 KRW18000
- Ive Resort Jeju +82-64-739-8899

10/12/18
- Check out
- Mysterious Road +82 64-750-7059 (dekat dengan love land jeju +82 64-712-6988)
- AJ Rent A Car +82 64-726-3322
- Airport

Tuesday, December 11, 2018

JEJU, KOREA SELATAN (6-10/12/208) KOS DAN PERBELANJAAN

Salam...dekat sini aku nak letak beberapa informasi tentang kos dan perbelanjaan ke Pulau Jeju, Korea Selatan sebab ada yang bertanya berapa aku habis atau senang kata berapa duit aku terbang untuk ke Jeju ni...kalau nak tahu...aku menabung dengan cara main kutu...kutu dengan mak dan kawan2 ofis...kalau aku simpan sendiri..alamatnya duit tu memang akan ke tempat lain la..huhuhu...

Lagipun aku tak jadi menunaikan Umrah tahun ni sebab kekangan ahli keluarga yang lain..tapi aku tak kisah sebab aku dah penah menunaikan Umrah dan lain kali boleh pegi lagi jika ALLAH SWT izinkan...so duit tu la yang aku gunakan...

Untuk tiket penerbangan...aku book Airasia X..apa lagi yang lebih murah? memang takde yang lebih murah la...aku beli tix ni pun time promo buy 1 adult free 1 child..yang aku rasa memang murah sesangat la untuk aku yang 2 adult 2 child ni...so aku book asing2...aku dengan adam haikal..ayahnya dengan adam harith...kena buat 2 kali la untuk book...selamat dapat tarikh dan waktu yang sama...yang ni aku habis termasuk dengan tax...tapi tak termasuk makan..kalau korang nak makan..korang tambah la sendiri...total RM2200..aku tak book tempat duduk pun...sebab bila aku check in, tengok2 memang duduk sebelah2 je..so watpe nak bazir duit pulak kan...

Untuk tempat tinggal, aku pilih I've Jeju Resort....resort ni berdekatan dengan Hallasan mountain...untuk 4 malam, RM700..dekat resort ni pun boleh masak...so dah jimat dekat situ...aku memang mencari resort atau hotel yang boleh masak2...

Untuk kereta, aku book secara online dekat AJ Rent A Car...nak harga murah, sign in la jadi members...memang murah banyak..aku dapat untuk 5 hari, RM420...aku book kia morning...tapi dapat kereta hyundai avante...hyundai avante ni macam hyundai elantra la...giler best...

Kena ingat..drive dekat jeju pemandu belah kiri..lorong jalan belah kanan...dan perlu ambil lesen antarabangsa..pegi dekat JPJ...bawak passport, ic dengan lesen...RM150...dalam sejam siap dah...

Lepas tu pergi waktu winter, kena sediakan baju winter...macam2 la..baju thermal, winter coat...stokin tebal..mafla...earmurf...dan lain-lain lagi...hari tu aku beli dekat bundle winter jalan kebun..habis dekat RM600...ada jugak yang aku beli dekat sox world...habis dekat RM250

Untuk pergi ke Jeju ni, aku sewa Roaming Man untuk wifi..senang dan mudah..pergi ke website dorang dan tengok harga pakej..pilih je mana korang berkenan..aku amik yang RM12 sehari...so total 5 hari RM60...nanti pick up dan pulangkan dekat KLIA 2...belakang barisan Y dan sederet dengan kedai telekung Siti Khadijah...

Untuk tukaran duit, hari tu aku tukar KRW427000 dalam RM1598 macam tu...tapi bawak balik KRW100000...jimat tang makan sebab aku masak..ada jugak sekali makan kat luar dan beli air serta souveniur...tu dah termasuk semua sekali...so balance KRW100000..bila tukar balik dekat AEON S2..dapat la balik RM367...

Beli barang2 untuk masak dan bawak makanan...beli dekat mydin, habis dalam RM170...so sekarang..total expenses aku di JEJU ialah RM5781 tak termasuk makan atas flight dan duit untuk buat passport...passport laki den dan anak2 dah expired...buat passport dorang je dah RM400...huhuhu....so murah ke tak? bagi aku total tu dah ok...sebab JEJU tersangat la best...nanti aku cerita dekat next chapter...





Tuesday, September 11, 2018

PULAU PERHENTIAN KECIL (18/8/2018 - 20/8/2018)

hollaaaa...wah ckp mcm omputih plak...almaklum la bru abis tulis iti ke europe...tp tak tau lagi jadi ke tak..harap2 jadi la..lama dah ngidam nak pegi....

ok bukan nak citer pasal tu..tapi nak kongsi pasal percutian ke pulau perhentian kecil, terengganu...

aku pergi dgn adik beradik belah aku seramai 5 family termasuk aku...mak aku tak nak pegi..takut penat katanya..puas aku ajak..

kitaorg pergi dari 18/8 - 20/8...3hari 2mlm...naik bot dari jeti besut...kitaorg dapat dlm rm700 utk 1 bot tu 12 dewasa 4 kanak2...berbaloi...apa guna ada hubby org ganu kan..kita gunakan la network2 yg dia ada...lepas tu dpt parking kereta sehari rm10...kne bayar jugak taman laut dia sorang rm5...ok la kan untukk dorg jaga pulau tu..

tengok beg kitaorg...penuh dengan mknan je...tak abis pun semua..kena bawak balik..sebab apa tau...aku ingattkan dekat pulau perhentian kecil ni makanan dia mahal mcm dekat pulau redang...sebenarnya...tak mahal pun..lebih kurang harga makan dekat atas tanah je..nasi goreng rm7...ok la tu kan..lain kali tak perlu bwk makanan byk2...nah gmbr tengah tunggu bot sampai...



itinerary kitaorg mcm di bawah:

18/8
9.30 am: naik bot...macam kat bawah ni..pandai abg aku welfi...hehehhe...


10.15 am : sampai..terus kitaorg lepak dekat bawah pokok...belakang pokok tu ada kawasan camping..ada orang jaga...lepas tu datang sorang budak cakap kalau nak duduk situ kena amik sekali dgn khemah dekat situ...aiks...hubby cakap sekarang ni payah dah nak duduk dekat mana2...takde dah kawasan kosong...semua ada je org cop...

tp ok la..khemah tu rm30 je sehari...abg aku g bayar dan tido dlm tu..lagipun dia tak cukup tido sebab drive semalaman...memang rata2 tempat kat situ memang dorangg letak payung..kena sewa la..sehari rm10 je...ok jugak kot bagi aku...

nah...pulau perhentian kecil...



yang ni kak ju belanja milo ais kepal...giler manis...tak abis aku makan..kne kongsi2...rm5 je ni...


3.00pm : check in dekat tivolli inn...aku book thru agoda je...setia dari dulu sampai sekarang...huhuhu...amik 2 bilik..1 bilik utk 6 orang 1 lagi 4 orang...total untuk 2 hari dalam rm1k++ je...dah bahagi2 dengan family..jadi murah la...tapi bilik ni takde ekon..kipas je...siang memang panas la...tp kitaorangg tak kisah la sebab boleh berkemban je dalam bilik...hahahah...sebab kitaorang asingkan bilik perempuan dan lelaki...

lupa plak nak snap gmbr bilik...sempat snap yg macam kat bawah ni je...


tivolli inn ni kat atas bukit..korang boleh pegi ke pantai belakang atau depan...jarak lebih kurang je...sebab pulau ni memang kecik je..nasihat aku sebelum datang ke pulau ni kena gi jogging dulu ke apa ke..sebab badan kena fit...kalau tak sure body ko fatigue bila balik nanti...

5.00 pm sampai malam lepak tepi pantai je la...lepas tu dinner dekat restoran kak jah ke kak yah..lupa plak..resto dia la paling murah...jangan lupa makan roti canai dengan buah 1 pinggan dekat kedai tu..memang terbaik...lepas tu malam2 ada pertunjukan api...tapi malam tu ujan renyai2...so aku pun tengok kejap je la...lepas tu terus balik bilik

jangan lupa jugak bawak torch light...sebab nak gi tivolli inn tu gelap..kena pakai lampu sendiri...kalau hp ada lampu pun dah ok...

19/8
7.00am : hiking sampai ke windmill..giler best...berpeluh2...ada laluan yang berbatu dan berpasir..dinasihatkan pakai kasut...aku 2 kali jatuh..sekali waktu nak pegi..dan sekali waktu balik..tapi dah sampai atas memang cantik view dia...breathtaking betul...


jalan berbatu-batu

ni dari pantai boleh nmpk windmill 

jalan berpasir


di puncak...dekat atas tu selain ada windmill...ada tangga nak turun ke bawah..tp kena hati2..banyak yang dah berlubang...tak terjaga...lepas tu banyak jugak nampak sampah2..botol2...sedih betul...



11am : naik bot g snorkling dan bagi ikan makan..serius cantik giler...ikan2 dia jinak...batu karang dia pun cantik...amik pakej rm100/pax..budak2 free je...tak termasuk mkn...amik package ni pun kat resto selalu kitaorang makan tu...




dah ready nak snorkling


dengan kak long


 feeding frenzy...ada baby shark jugak..

4.00pm sampai malam...lepak tepi pantai dan dinner jugak dekat restoran yang sama...memang resto tu kira tempat makan tetap untuk kitaorang la...

20/2
7.00am-10.00am: mandi laut dan breakfast
11.00am: check out


jom la balik..kulit dah gelap...

lepas tu kitaorang g belakang airport KT dekat warung adikberadik..makan ICT...memang terbaik..murah2 lak tu...

boleh plak terjumpa geng pegi bandung hari tu..tanjat mama...huhuhu...puas makan seafood...lepas tu terus balik ke rumah mertua kat dungun sambut raya haji...chaooooo...






 

Friday, August 10, 2018

JAKARTA-BANDUNG-JAKARTA (3/8-7/8/2018)

Assalamualaikum....dah lama blog aku bersawang..last tahun 2015...dah 3 tahun rupanya aku tak tulis apa-apa dalam blog aku...

Tak tahu la ada orang nak baca lagi atau tak...ok nak sambung cerita...aku baru balik dari bandung selasa lepas...aku dah malas nak tulis day by day...so aku just cerita je la summary....nak menaip pun kena ada mood...sekarang ni tak berapa sihat...

Ada beberapa perkara yang aku tak boleh lupakan sepanjang aku dekat bandung...sebelum tu aku letak dulu itinerary kitaorang sepanjang bercuti minggu lepas..

kita amik pakej yg iniπŸ‘‡πŸ‘‡
TRIP JAKARTA - BANDUNG & 5 HARI 4 MALAM

Jakarta & Bandung
✔RM. 385/Pax X 9 Pax

HARGA TERMASUK :
➡ Hotel Victoria luxury  1 Room 2 orang total 4 room + 1 Extra Bed selama 3 malam & BIG hotel jakarta 1 Malam
➡ Privat transport tour selama 5 hari
➡ Meals breakfast at hotel
➡ Minyak
➡ Tol
➡ Tips Parking
➡ Driver cum pemandu pelancong


=============================

Senarai activity selama dalam Trip nya di Jakarta Bandung

Day 1
Penjemputan di airport oleh tour guide dengan keramahan dan Penyambutan dan terus menuju tempat
-  Otw Bandung
-  Lunch di loca restro
-  Toko Tiga jeans factory
-  Jalan Riau Factory Outlet Area
-  Bergambar di Jalan asia Afrika
-  Dinner
-  Check in hotel
-  Free Program

Day 2
Penjemputan selepas Breakfeast dan terus menuju
Lawatan Bandung Selatan
-  Kawah Putih
-  Park Tea
-  Glamping Resort
-  strawberry Park
-  Lunch saung gawir
-  Jalan Cibaduyut ( Leathera Street )
-  Back to Hotel
-  Dinner at kampiun bistro

Day 3
Penjemoutan selepas Breakfeast dan terus menuju
Lawatan Bandung Utara
- Floting market lembang
- Penangkaran Musang Kopi Luwak
- Lunch
- Farm House / Rumah Hobhit
- Pasar baru
- Rumah Mode F.o.s
- Cihampelas jeans street
- singgah Kartika Sari kedai kek famous
- Dinner

Day 4
Penjemputan selepas breakfast, menuju Jakarta
- singgah Kartika Sari kedai kek famous
-  Otw jakarta
-  Monumen nasional & Kota Tua jakarta
-  Lunch
-  Hard rock cafe
-  Dinner
-  Chek in hotel jakarta

Day 5
Penjemputan selepas Breakfeast dan Check out terus menuju
-  Mangga dua jakarta
-  Free Schedule
-  OTW  Airport Jakarta

So antara benda yang aku tak boleh lupa:

1) supir kitaorang tu dipanggil abah..unik plak aku rasa..terus teringat dekat arwah abah aku...huhuhu...dan dia sangat suka berjenaka...kelakar...

2) orang-orang bandung hensem2 dan cantik2...putih2 pulak tu...ada kawan berbisik..kenapa yang datang dekat Malaysia...ermmmm....tapi memang agak terkejut jugak la...hensem betul..selamat sedar diri anak dah 2...hahahah

3) dekat kawah putih tu busuk bau belerang...macam bau telur busuk...pening kepala aku..

4) jeans dkt toko tiga memang murah dari Malaysia..so boleh la beli...kalau benda lain sama je dengan Malaysia aku rasa...takde la murah sangat...

5) aku bukan jenis berani..gayat pun ye jugak...jadi agak bangga jugak la berjaya naik basikal dekat maribaya tu...yang kelakar...kak norli laju je ke depan...tergelak2 aku...penakut tapi laju je...hahaha..

6) time kitaorang bergambar dekat kawasan sawah padi tu..kak su terjatuh...tapi takde dalam gambar...sempat snap gambar yang kitaorang tengah memandang ke arah dia je...tapi memang kelakar betul scene tu...

7) wan tanya anak berapa orang..aku cakap la 2...boleh je aku nak cakap belum kawen..selamat iman masih ada...wahahaha

8) dekat hobbit aku kena sergah dengan hantu..hampeh betul...selamat takde sakit jantung...

9) dorang setiap malam carik hantu...hahahah...aku tak berani...duduk je la dalam kereta...tak kuasa aku

10) roommate aku kak wani..cakap aku mengigau mlm2..hmmmm...

11) hotel victoria tu klasik...macam zaman belanda pulak rasa...

12) bandung best dan nyaman macam cameron highlands jugak...

13) naik train dari bandung ke jakarta tu best...macam dalam movie train to busan...dah lama tak naik train..jakun plak

Adakah aku akan repeat? mungkin...tapi bukan sekarang...aku nak gi tempat lain pulak..next week pun aku akan holiday jugak..kali ni dengan family 17orang..tengok nanti adakah holiday ni best atau tak..chaoooo...